tirsdag 8. juni 2010

Min og mammas risotto

Jeg og mamma fant ut at vi skulle prøve for første gang i begges liv å lage risotto. Jeg hadde aldri spist det før, så var selvfølgelig nysgjerrig. For ikke lenge siden hadde jeg og min venn Ida det jeg syntes var en kjempespennende samtale om hvordan det gikk, og hvordan det smakte, da hun laget seg risotto en kveld.

Inne på Meny fant jeg og mamma risotto-ris, asparges, reker og blåskjell. Vi laget en sjømatvariant. Det som er så kult med risotto er at du kan jo ha oppi nesten hva som helst. Jamie Oliver har kjempemange varianter, en dag vil jeg prøve hans variant med asparges, mint og sitron. Atpåtil fant jeg ut at det var utrolig mye lettere og raskere å lage enn jeg forventet. Flott!

Det vi brukte (til en full stekepanneporsjon)
  • 350 g risottoris (vi kjøpte en som heter Riso Gallo)
  • 1 løk
  • litt olje
  • 1 bunt asparges
  • 1 boks blåskjell
  • 1 boks reker
  • 1 glass hvitvin
  • 1 l buljong
  • salt & pepper
  • smørklatt (meierismør gir best smak)
  • revet parmesan



Det vi gjorde:
  • Finhakket løken, og stekte den på litt over middels varme i oljen. Vi brukte rødløk, men fant ut at gul løk, eller sjalottløk, hadde gitt mer og bedre smak.
  • Kokte 1 liter vann på vannkokeren og blandet med to buljongterninger
  • Når løken var myk og blank helte vi oppi risen og vinen, og rørte forsiktig til vinen var trukket inn
  • Deretter helte vi litt og litt av buljongvannet inn, og rørte. Poenget er å la det småkoke underveis, og at det får litt god tid. Nå kan platen godt bare stå på middels varme
  • Samtidig skar vi opp aspargesen og dampet den i en kjele ved siden av (som på bildet over)
  • Etter et drøyt kvarter burde risen være ferdig - da har alt en myk og grøtete konsistens
  • Så hadde vi oppi blåskjellene, rekene og aspargesen. På dette stadiet kan man "smake til med salt" (men det glemte vi - det gikk veldig bra å salte etterpå)
  • Så tas kjelen/panna av platen, og man har oppi smørklatten og parmesanen, rører forsiktig og lar det stå i to minutter
  • Server! Gjerne med godt brød ved siden av, og gjerne med ekstra parmesan på hver porsjon - det blir bra.


1 kommentar: