mandag 21. februar 2011

Serinakaker


En annen type julekaker jeg og bestemor laget var Serinakaker. Oppskriften er fra en av hennes slitte kokebøker fra 50-tallet, hvor hun har krysset ut og endret på oppskriftene. Så dette er hennes finpussede oppskrift, der sukker er byttet ut med melis blant annet. Det blir en ganske stor oppskrift dette, minst to fulle stekebrett. Siden det blir så mange det blir så mange av denne oppskriften kan man jo førovrig enten halvere den, eller gi bort julekaker i gave (jeg liker den siste ideen best).

Det som trengs (til to langpanner småkaker)
  • 450 g hvetemel
  • 350 smør
  • 250 g melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1/2 ts hjortetakksalt (hornsalt)
  • 1 egg
  • til pynt
  • 1 egg til pensling
  • hakkede mandler




Det du gjør:
  • Smuldre smøret og melet til det blir kornete og fint. Med hånd eller food processor blir det bra.
  • Visp egget, og bland det inn. Deretter melisen, vaniljesukkeret og hjortetakksaltet. Bland det til en fast deig, som igjen gjerne kan minne om pepperkakedeig i fasthet.
  • Del deigen i mindre biter, som rulles til pølser. Del opp i passende biter som rulles til kuler, og så trykkes litt ned med en gaffel. Pensle med vispet egg, og strø på hakkede mandler.
  • Stek ved 190 grader i 10-12 minutter. Eller til de ser ferdige ut. Som vanlig, altså.



1 kommentar:

  1. Det lager pappa og jeg alltid! Men vi trykker bare en gang med gaffelen, så det blir striper og ikke ruter, og har perlesukker istedet for hakkede mandler. Også lager vi mange andre slag utifra serinakakeoppskriften, bare tilsetter kakao i en deig, sirup i en annen, osv. Jeg er så glad for at du skriver igjen!

    SvarSlett